TITEL I: NAAM – STATUTAIRE ZETEL – DUUR

Art. 1 – De naam van de vereniging is “Zinneke Endurance Sports Team”, afgekort “ZEST”.

Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties en andere documenten uitgegeven door de vereniging vermelden de naam van de vereniging, voorafgegaan of gevolgd door de woorden “VZW” of het acroniem “VZW”, evenals het adres van de maatschappelijke zetel van de vereniging, het ondernemingsnummer, het rekeningnummer en de bank gevestigd in België

De officiële website is www.zest-club.be. Het officiële contactadres is *zie contactformulier*.

Art. 2 – De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Brussels Gewest.

Het kan bij besluit van het bestuursorgaan worden verplaatst naar een andere locatie in dezelfde Regio.

Art. 3 – De vereniging wordt voor onbepaalde tijd opgericht.

TITEL II: DOEL – VOORWERP

Art. 4 – De vereniging heeft als belangeloos maatschappelijk doel het bevorderen en onderwijzen van zwemmen, fietsen en/of hardlopen in het algemeen en triatlon, duatlon, aan triatlon verwante disciplines en duatlon en elke sport die gecombineerd wordt met een of meer triatlon disciplines.

Art. 5 – Het doel van de vereniging is :

1) organisatie en leiderschap
a) activiteiten en training in verband met bovengenoemde sporten;
b) evenementen gerelateerd aan triatlons, duatlons en andere sporten gecombineerd met een of meer triatlon disciplines;
c) activiteiten, cursussen, trainingen, wedstrijden, sport en sociale sportbegeleiding;
2) werkt samen met verschillende partners om haar missies te vervullen.

Ze mag alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel. Ze mag bijstand verlenen en belangstelling hebben voor elke activiteit die gelijkaardig is aan haar doel.

TITEL III: LEDEN

Deel 1: Toelating

Art. 6 – De Vereniging bestaat alleen uit gewone leden.

Het aantal leden mag niet minder dan drie zijn.

Art. 7 – Leden zijn :

  1. de partijen bij deze akte ;
  2. iedereen die deelneemt aan de activiteiten van de vereniging en heeft voldaan aan de lidmaatschapsverplichtingen die zijn opgelegd door het bestuursorgaan;
  3. de coaches die de training geven.

Deel 2: Ontslag, uitsluiting, schorsing

Art. 8 – Leden kunnen zich op elk moment terugtrekken uit de Vereniging door hun ontslag schriftelijk te richten aan de Vereniging.

Een lid dat zijn of haar contributie niet betaalt binnen een maand na de herinnering die hem of haar per gewone brief of e-mail is toegezonden, wordt ook geacht te zijn afgetreden.

Een lid kan door het bestuursorgaan worden voorgedragen voor uitsluiting als hij of zij zich schuldig heeft gemaakt aan een overtreding van de statuten of het huishoudelijk reglement, of als hij of zij zich heeft gedragen op een manier die schadelijk is voor de vereniging door de wetten van eer en fatsoen te schenden.

Over de uitsluiting van een lid beslist de algemene vergadering bij geheime stemming en met een 2/3 meerderheid van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden, op voorwaarde dat 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

In afwachting van het besluit van de algemene vergadering over de uitsluiting van een lid, kan het bestuursorgaan dat lid schorsen.

De schorsing van een lid kan worden beslist door de Raad van Bestuur met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden van de Raad van Bestuur, op voorwaarde dat ten minste 2/3 van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.

Het lid wiens schorsing wordt overwogen, wordt door het bestuursorgaan gehoord voordat het een besluit neemt; het lid kan zich laten bijstaan door een raadsman van zijn of haar keuze.

Behalve wat zijn statutaire rechten betreft, zijn de rechten van het lid gedurende de door het bestuursorgaan bevolen periode van tijdelijke schorsing geschorst.
Het lid dat voor uitsluiting wordt voorgedragen, wordt uitgenodigd om zijn of haar uitleg te geven aan de algemene vergadering voordat deze een besluit neemt. Het lid kan zich, indien hij of zij dit wenst, laten bijstaan door een raadsman van zijn of haar keuze.

Een lid wordt per aangetekende brief op de hoogte gesteld van een uitsluitingssanctie. De sanctie wordt met redenen omkleed.

Art. 9 – Een lid dat ontslag neemt, gesanctioneerd, geschorst of geroyeerd wordt, evenals de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, hebben geen aanspraak op het sociaal fonds.

Zij mogen geen verklaring, afrekening, verzegeling of inventaris opeisen of verlangen.

Deel 3: Ledenregister

Art. 10 – De Raad van Bestuur houdt een ledenregister bij in overeenstemming met het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

TITEL IV: BIJDRAGEN

Art. 11 – Leden betalen een jaarlijkse bijdrage. De hoogte van deze contributie wordt jaarlijks vastgesteld door de Raad van Bestuur. De lidmaatschapsbijdrage mag niet meer bedragen dan 500 euro.

TITEL V: ALGEMENE VERGADERING

Art. 12 – De algemene vergadering bestaat uit alle leden.

Art. 13 – De algemene vergadering heeft de bevoegdheden die de wet of deze statuten haar uitdrukkelijk toekennen.

Het is met name verantwoordelijk voor
1) statutenwijzigingen ;
2) de benoeming en het ontslag van bestuurders;
3) het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen en het verlenen van kwijting aan de directeuren;
4) uitsluiting van leden ;
5) omzetting van de vereniging in een AISBL of een erkende coöperatieve vennootschap;
6) de ontbinding van de Vereniging.

Art. 14 – Er moet minstens één Algemene Vergadering per jaar worden gehouden, tijdens de eerste helft van het jaar volgend op het einde van het boekjaar.

Een Buitengewone Algemene Vergadering van de Vereniging kan te allen tijde worden bijeengeroepen bij besluit van de Raad van Bestuur of op verzoek van ten minste een vijfde van de effectieve leden. In het laatste geval moet de Buitengewone Algemene Vergadering worden bijeengeroepen in overeenstemming met de wettelijke vereisten.

Elke vergadering wordt gehouden op de dag, het tijdstip en de plaats zoals vermeld in de convocatie.

Alle leden moeten hiervoor worden uitgenodigd.

In overeenstemming met de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kan de Raad van Bestuur voorzien in de mogelijkheid voor leden om op afstand deel te nemen aan de Algemene Vergadering via videoconferentie.

Art. 15 – De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door het bestuursorgaan via e-mail die ten minste vijftien dagen voor de vergadering wordt verstuurd en namens het bestuursorgaan wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris.

De agenda wordt vermeld in de oproeping voor de vergadering. Elk voorstel dat door een twintigste van de leden is ondertekend, moet op de agenda worden geplaatst.

Behalve in de gevallen voorzien in Boek 9 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, kan de Vergadering ook geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vermeld staan.

Art. 16 – Elk lid heeft één stem. Zij kunnen zich door een ander lid laten vertegenwoordigen door middel van een schriftelijke volmacht. Elk lid mag slechts over één volmacht beschikken.

Art. 17 – De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij gebreke daaraan, door de Ondervoorzitter of, bij gebreke daaraan, door de bestuurder die het langst in de Raad van Bestuur zetelt.

Art. 18 – De algemene vergadering is in quorum ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Besluiten worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behalve in de gevallen waarin de wet of deze statuten voorzien.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de bestuurder die hem/haar vervangt doorslaggevend.

Onthoudingen, blanco stemmen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld bij het berekenen van de meerderheid.

In overeenstemming met de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kan de Algemene Vergadering schriftelijk beslissingen nemen die binnen haar bevoegdheden vallen. Deze beslissingen moeten unaniem door de leden worden genomen en mogen in geen geval betrekking hebben op statutenwijzigingen. Als de Algemene Vergadering voor deze procedure kiest, hoeven de formaliteiten voor het bijeenroepen van de vergadering niet te worden vervuld.

Art. 19 – De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen over de ontbinding van de vereniging, de wijziging van de statuten of de omzetting in een VZW of een erkende coöperatieve vennootschap overeenkomstig de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Art. 20 – De beslissingen van de Algemene Vergadering worden opgetekend in een notulenboek en ondertekend door de Voorzitter en de bestuurders die dit wensen. De leden kunnen inlichtingen over zichzelf vragen aan de Raad van Bestuur

Alle statutenwijzigingen worden binnen 30 dagen na hun goedkeuring neergelegd bij de griffier en bij uittreksel gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Hetzelfde geldt voor alle handelingen met betrekking tot de benoeming of beëindiging van het mandaat van de bestuurders die deel uitmaken van het bestuursorgaan.

TITEL VI: BESTUURSORGAAN

Art. 21 – De Vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan.

De Raad van Bestuur bestaat uit minimaal drie en maximaal negen personen, die door de Algemene Vergadering uit de leden worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar, en kan te allen tijde door de Algemene Vergadering worden ontslagen.

Elke bestuurder is vrij om ontslag te nemen uit de Vereniging door een schriftelijk ontslag te sturen naar het Bestuur.

Bestuurders kunnen alleen door de algemene vergadering worden ontslagen met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De ambtstermijn van mannelijke en vrouwelijke bestuurders eindigt ook bij overlijden.

Aftredende bestuurders zijn herkiesbaar.

Art. 22 – In geval van een vacature tijdens een mandaat kan een voorlopige beheerder gecoöpteerd worden door de Raad van Bestuur. De beslissing tot coöptatie moet bekrachtigd worden door de eerstvolgende Algemene Vergadering. De gecoöpteerde bestuurder voltooit het mandaat van de bestuurder die hij of zij vervangt.

Art. 23 – De Raad van Bestuur benoemt onder zijn leden een Voorzitter, een Ondervoorzitter, een Penningmeester en een Secretaris.

Als de voorzitter verhinderd is, worden zijn of haar taken uitgevoerd door de vicevoorzitter, de secretaris of de langstzittende aanwezige bestuurder.

Art. 24 – De Raad van Bestuur vergadert wanneer hij bijeengeroepen wordt door een bericht dat naar alle bestuurders wordt gestuurd. De raad wordt bijeengeroepen door de voorzitter of de secretaris. Hij vormt een college en kan slechts beslissingen nemen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Elk lid van de Raad van Bestuur heeft één stem. Zij kunnen zich bij schriftelijke volmacht laten vertegenwoordigen door een ander lid van het bestuursorgaan. Elk lid van de raad mag slechts over één volmacht beschikken.

Beslissingen van de Raad van Bestuur worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen; bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend. Onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen worden niet meegerekend bij het berekenen van de meerderheid. De stemmingen worden genotuleerd, ondertekend door de voorzitter en alle bestuurders die dat wensen, en opgenomen in een speciaal register.

De bestuurders kunnen schriftelijk besluiten nemen, mits unaniem, wanneer de Raad van Bestuur niet kan vergaderen.

In overeenstemming met de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kunnen vergaderingen van de Raad van Bestuur worden gehouden via videoconferentie.

Art. 25 – Het bestuursorgaan heeft de ruimste bevoegdheden voor het bestuur en het beheer van de vereniging. Alle bevoegdheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door deze statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden, komen toe aan het bestuursorgaan.

Art. 26 – Het bestuursorgaan kan het dagelijks bestuur van de vereniging, met het gebruik van de handtekening met betrekking tot dit bestuur, delegeren aan één of meer personen gekozen binnen of buiten het bestuursorgaan. Het dagelijks bestuur omvat zowel handelingen en beslissingen die de noden van het dagelijks leven van de vereniging niet te boven gaan als handelingen en beslissingen die, hetzij wegens het geringe belang dat zij vertegenwoordigen, hetzij wegens hun dringend karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.

Op elke vergadering van het bestuursorgaan worden notulen van de genomen besluiten opgesteld door de persoon (personen) aan wie het dagelijks bestuur is gedelegeerd.

Besluiten met betrekking tot de benoeming of beëindiging van de taken van personen die zijn gedelegeerd aan het dagelijks bestuur worden binnen 30 dagen na goedkeuring gedeponeerd bij de griffie voor publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Art. 27 – De personen die gemachtigd zijn om de Vereniging te vertegenwoordigen handelen gezamenlijk in tweetallen. Zij worden door het bestuursorgaan gekozen uit zijn leden of zelfs van buitenaf. Deze personen zijn niet verplicht hun bevoegdheden tegenover derden te rechtvaardigen.

De Vereniging wordt ook vertegenwoordigd door elke andere persoon die handelt binnen de grenzen van de bevoegdheden gedelegeerd door of krachtens een beslissing van het bestuursorgaan.

Akten met betrekking tot de benoeming of beëindiging van het mandaat van personen die bevoegd zijn om de vereniging te vertegenwoordigen, worden binnen 30 dagen na goedkeuring neergelegd bij de griffie en in uittreksels gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Art. 28 – De bestuurders, de personen belast met het dagelijks bestuur en de personen gemachtigd om de Vereniging te vertegenwoordigen gaan uit hoofde van hun mandaat geen enkele persoonlijke verplichting aan en zijn enkel aansprakelijk voor de uitoefening van hun mandaat. Dit mandaat wordt kosteloos uitgeoefend. Bijgevolg vallen zij onder het toepassingsgebied van artikel 3 § 2 van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en kunnen zij als dusdanig genieten van de vergoedingen toegestaan door voornoemde wet.

Art. 29 – De Secretaris, of bij diens afwezigheid, de Voorzitter, is gemachtigd om voorlopig of definitief schenkingen aan de Vereniging te aanvaarden en alle formaliteiten te verrichten die nodig zijn voor de verkrijging ervan.

Art. 30 – Wanneer de Raad van Bestuur gevraagd wordt een beslissing te nemen of te beslissen over een verrichting die tot zijn bevoegdheid behoort en waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met de belangen van de Vereniging, moet die bestuurder de andere bestuurders informeren alvorens de Raad van Bestuur een beslissing neemt. De verklaring van de bestuurder en de uitleg over de aard van het tegenstrijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de vergadering van het bestuursorgaan waarin de beslissing wordt genomen. Een bestuurder met een belangenconflict zoals bedoeld in lid 1 mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van de Raad van Bestuur over dergelijke beslissingen of transacties, noch mag hij of zij over de zaak stemmen. Als de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, wordt de beslissing of transactie voorgelegd aan de Algemene Vergadering; als de beslissing of transactie wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering, mag de Raad van Bestuur deze uitvoeren.

TITEL VII: DOPINGBESTRIJDING EN VEILIGHEID VAN SPORTERS

Art. 31 – Cirkels en licentiehouders, inclusief eendagslicentiehouders, erkennen door hun lidmaatschap van de vereniging, dat ze volledig op de hoogte zijn van het decreet van de Franse Gemeenschap van 14 juli 2021 met betrekking tot de strijd tegen doping en de preventie ervan en dat ze het antidopingreglement van de vereniging en het reglement van de Interfederale Tuchtcommissie voor Doping (CIDD), het disciplinair orgaan van de vereniging voor overtredingen van de antidopingregels, hebben gelezen en aanvaarden.

Art. 32 – De vereniging informeert al haar leden, alsook de ouders of voogden van haar leden en, in voorkomend geval, hun wettelijke vertegenwoordigers :
1) Een verklarend en educatief document over goede sportpraktijken in hun discipline, evenals over de werkelijke aard en de schadelijke gevolgen van het gebruik van de stoffen en middelen waarnaar wordt verwezen in 2) ;
2) De lijst met stoffen en methoden die onder de huidige wetgeving in de Franse Gemeenschap verboden zijn, wordt elke keer bijgewerkt.
3) Specifieke antidopingreglementen, met vermelding van de toepasselijke procedure en de strafmaat bij overtreding van deze reglementen.

TITEL VIII: DIVERSE BEPALINGEN

Art. 33 – Naast de statuten kan de raad van bestuur een huishoudelijk reglement opstellen. Wijzigingen aan dit reglement kunnen worden aangebracht door een beslissing van het bestuursorgaan met gewone meerderheid.

Art. 34 – Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Art. 35 – De rekeningen van het afgelopen boekjaar en de begroting voor het volgende boekjaar worden jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de Gewone Algemene Vergadering. Zij wordt bijgehouden en, indien van toepassing, gepubliceerd in overeenstemming met het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Art. 36 – In geval van ontbinding van de Vereniging, benoemt de Algemene Vergadering één of meerdere vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheden en geeft de bestemming aan van de netto activa van de Vereniging.

Deze toewijzing moet plaatsvinden voor een belangeloos doel.

Alle beslissingen met betrekking tot de ontbinding, de voorwaarden van de vereffening, de benoeming en het ontslag van de vereffenaar(s), de afsluiting van de vereffening en de toewijzing van het netto-actief worden neergelegd bij de Griffie van de Rechtbank binnen 30 dagen na de vaststelling en gepubliceerd in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad zoals bepaald in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Art. 37 – Alle zaken die niet uitdrukkelijk voorzien zijn in deze statuten worden geregeld door de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.